Copywriter? Písaříková. Proč
bych vám to (ne)měla napsat?

Blog.
Copywriter? Písaříková. Proč bych vám to (ne)měla napsat?

13Říj, 2021

Proč by vám to mohla napsat zrovna Písaříková? 

Protože píšu, tedy jsem. Při psaní cítím jistotu a svůj potenciál. Jasně, copy kurzy mám, diplomy taky, jedničky ze slohu, dosahy na sítích, ba dokonce oceněnou povídku. Ale zajímá to někoho? 

Znám všechna copy pravidla a ráda je vhodně porušuju. Jsem intuitivní, pocitový typ. Asi to není úplně mainstream/marketing-friendly, ale nemůžu jinak.

Nejsem pro všechny. A ani vy byste se tak neměli prezentovat. Znáte svoji cílovku? Já jo.

Nechci prodávat něco, čemu sama nevěřím nebo k tomu mám daleko. Zdravíme Horsta Fuchse (žije ještě?). Za to se umím naladit na vás a vaše podnikání. Je to pro mě esenciální. Být uvnitř vašeho světa a zároveň udržet pohled zvenčí. 

Myslím, že je správné chytnout se témat, která mě přitahují nebo se mnou rezonují a oboustranně se netrápit. A to neznamená, že neumím napsat dobrej text o vysokozdvižných plošinách. Rozumíme si. Lidsky to musí ladit. V bodech asi takto:

V čem jsem dobrá?

V psaní. Myslíte, že psát umí každý? Ehm, ehm.

  • Zapamatovatelnost 

Vím, že zapamatovatelnost funguje často líp, než dodržování marketingových pouček. Nebojím se být odvážnější v komunikaci, ale nechci z vašeho počínání dělat cirkus. Chytře, zábavně, autenticky, lidsky. 

  • Minimalismus

Došla jsem k němu přes hodně harampádí. Ale uleví se vám, věřte mi. Vaši klienti by se neměli zmateně rozhlížet, kde se to ocitli, když kliknou na vaše stránky. Uklidíme veteš a učešeme rousňáky. 

Naučila jsem se škrtat i ve vlastních řádkách. Bolí to, ale posouvá to. Rada: K věci.

  • Kreativita

Ne vždy žádoucí, ale často textům padnoucí. S každým klientem najdeme tu hranici mezi slovní hříčkou a dětským koutkem trochu jinde. V ideálním případě: Ne, nebudete znít jako vtip z rádia Krokodýl. Ano, vaše texty budou mít fištrón.

  • Intuice

Nejspíš dost nepopulární v marketingu, ale pro mě zásadní. Jasně, umím pracovat s tabulkama, analýzou a Excelem, ale někdy mi stačí obyčejný cit. 

  • Jazyk

Jsem jako architekt. Ze slov stavím chrám. Někdy slaměný domek, jindy rodinnou novostavbu nebo kamenný most. Vím, kde bude praktické mít okna a kde se hodí zábradlí.

Mluvím plynně anglicky a nizozemsky (ano). Mám ráda slam poetry, tvůrčí psaní a impro. A říkám to proto, že mi to pomáhá při psaní. Někdy píšu košaté popisy, jindy překlápím cizinu do češtiny.

A teď si představte, že tohle všechno dokážu správně přizpůsobit vašemu publiku. Win win win. 

Píšu i v noci. Bu bu bu.

Co pro vás můžu udělat?

Texty. Správně.

  • Texty na web — máte svoje podnikání, jste freelancer nebo provozujete e-shop. Chcete mít dobré texty, které budou fungovat roky. A chcete být vidět v online světě. Je mi jedno, jestli učešeme jen stránku O nás nebo napíšu 100 popisků k žehličkám. Jsem tu.

  • Články na blog — chcete udržovat web živý, umístit vhodná klíčová slova do promočlánků a sdělovat něco smysluplného? Skvělé. Uděláme plán, dáme si témata a napíšu vám to.

  • Příspěvky na sociální sítě — nebaví vás to, já vím. Čtete si poučky, co, kdy, kam a jak, ale trpíte. Tak už se netrapte. Máte fungující, nefungující nebo žádné instagramy a facebooky? Pomůžu vám. Mě to baví a postarám se, aby to bavilo i vaše publikum.

  • Offline texty — ano, už jsme to dopracovali do fáze, kdy se letáčku říká offline text. Jakákoliv prezentace vašeho podnikání. Třeba i slogan na billboard nebo medailonek do místní inzerce. Písaříková napíše.

  • Jednoduše jakýkoliv text, který vás má reprezentovat. Od inzerátu na seznamku (true story), přes zprávu do místního zpravodaje, článek o neurokoučingu, lněných košilích nebo ukrajinské vodce, až po claimy, slogany a texty do reklam. 

Divili byste se, kolik hodin dřiny může být za jedním slovem. Napíšu vám o tom příště. A taky o tom, kolik to stojí, když sedím a píšu.

Jsem vděčná za důvěru, se kterou mi svěřujete své interní myšlenky a věřím, že na sebe nenarážíme náhodou.

Děkuju za pozornost. 

Písaříková píše.

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *